ДЗИ: Международната колоездачна обиколка на България се завръща с помощта на ДЗИ

От 5 години насам ДЗИ целенасочено подкрепя колоездачния спорт в България като най-екологичния, икономичния и здравословния начин за придвижване на съвременния човек, но и като приятен начин за отмора.

Усилията ни са насочени към затвърждаване на репутацията на България, като страна с изградени традиции в колоезденето, която е атрактивна дестинация за любителите на този спорт. Те започнаха със създаването на собствена купа ДЗИ Вело и след само две издания бяха надградени с партньорство с новосъздадената Българска федерация по колоездене (БФК). Благодарение на това ключово и за двете страни партньорство БФК съумя за съживи една прекъсната традиция – организацията на Международната колоездачна обиколка на България.

За втора година след подновяването на международното състезание, отново с подкрепата на ДЗИ, в периода 30 юни - 05 юли 2021 г. се проведе 68-мата Международна колоездачна обиколка на България.  В нея имахме възможност да посрещнем 150 колоездачи от 25 отбора от Полша, Гърция, Украйна, Унгария, Дания, Германия, САЩ, Италия, Словакия, Чехия, Австрия, Франция, Румъния и България. В рамките на 5 етапа колоездачите преминаха през 7 етапни града. Чрез този удължен спрямо 2020 г. маршрут имахме възможност да изградим едно по-стойностно преживяване за всички състезатели, но от друга страна – да въвлечем повече общини в организацията на Обиколката.

Началото на 3-годишното партньорство между Българска федерация колоездене (БФК) и ДЗИ беше поставено с една по-генерална цел – подобреното популяризиране на колоезденето у нас след 2-годишно прекъсване на дейността на Федерацията и тотална липса за изява на професионалните колоездачи. От друга страна стоеше и амбицията на достигането на по-широка и непрофесионална аудитория – с желание за подобряването на културата и безопасността на колоездачите като равноправни участници в движението.

Амбицията на ДЗИ бе да възстанови най-значимото колоездачно състезание за професионалисти в България, което в продължение на години заемеше важно място в международния спортен календар. Възвърнахме престижа на надпреварата и за втора година посрещнахме стотици състезатели от международна величина в рамките на 68-ото издание на надпреварата. Обиколката ни послужи и за отличен начин да наложим България като привлекателна дестинация пред всички чуждестранни участници – било то по повод спортните им изяви, или дори като туристическа дестинация, която си струва да бъде посетена.

Така, благодарение на генералното спонсорство на ДЗИ, България отново със самочувствие зае заслуженото място сред колоездачния елит, а София и още 6 града се превърнаха в домакини на световни имена в колоезденето, който вече втора поредна година се събира за красивия старт в сърцето на София – храм-паметника Свети Александър Невски.

Колоездачната обиколка на България е едно от най-старите спортни състезания на две колела в света и почти век събира на едно място както професионалисти, така и любители на колоезденето от редица държави. 68-мата Международна колоездачна обиколка на България (МКОБ) се проведе в рамките на 6 дни: 30.06-05.07.2021 г.

Ангажирани с организацията бяха екипи в София, както и във всички етапни градове, през които преминаха колоездачите, а именно: Пловдив, Троян, Сливен, Бургас, Карнобат и Габрово.

След пресконференцията за медии, която разкри основните етапи, отбори и именити състезатели, приели да се състезават в българската Обиколка, състезанието започна. На 30.06.2021 г. с пролог в София, организиран около храм-паметника „Свети Александър Невски“, зрелищно начало даде възможност на всички зрители и гости на столицата да се запознаят с участниците в Обиколката. В рамките на пролога всеки състезател стартира след индивидуално представяне. На следващия ден, от друго емблематично място за София, а именно – площад Народно събрание, състезателите потеглиха по трасето София – Пловдив с дължина 186 km., което бе и първият етап от Обиколката.

На 02.07.2021 г. се проведе втори етап от Пловдив до Троян с дължина 113 km.

На 03.07.2021 г. състезателите преминаха най-дългия трети етап с дължина 180 km от Троян до Сливен.

На 04.07.2021 г. се проведе четвърти етап – 108 km Сливен – Бургас.

Финалният – пети етап от Карнобат до Габрово се проведе на  05.07.2021 г. Именно той излъчи и големия шампион в надпреварата – Имануел Щарк от немския отбор P&S Metalltechnik.

През целия ход на Обиколката любители на колоезденето, състезатели, спортни деятели и журналисти следиха с огромен интерес развитието на състезанието. Във всеки от етапните градове състезателите бяха посрещани от ентусиазирани любители на колоезденето, а местните федерации, съвместно с кметствата и организаторите, превърнаха преминаването на състезателите през всеки град в един своеобразен празник. Убедени сме, че гостуването на стотиците състезатели и преминаването им през централните части в регионалните градове подари на жителите им едно по-различно усещане. Най-малките зрители дори им бяха подготвили специални плакати и наблюдаваха преминаващите колоездачи от близо, като подкрепяха шумно българските представители сред тях.

Международната обиколка, на свой ред, популяризира красиви места от градските и извънградските пейзажи, през които премина, благодарение на отразяването в реално време от телевизия Б1Б Спорт. За първа година те подсигуриха излъчване в реално време на различните етапи на обиколката, което можеше да бъде наблюдавано и в интернет, освен по телевизията. Нейните кадри бяха откупени и излъчвани в държавите, от които идваха международните състезатели в Обиколката. По този начин емблематични места от София, Пловдив, Троян, Сливен, Бургас, Карнобат и Габрово влязоха в спортния новинарски поток на повече от 10 държави в рамките на 6-те дни от Международната колоездачна обиколка на България.

В рамките на Обиколката бяха генерирани общо над 200 медийни публикации в българските национални и регионални медии, 50% от които споменаваха ДЗИ и ангажимента на компанията да наложи колоездачния спорт като сигурен, безопасен и алтернативен начин на придвижване

 

Вижте повече за проекта в прикачения документ в pdf формат!

Начало