Веселин Ангелов, член на УС на АБЗ, за БНР: „Позитивна динамика и устойчив ръст на застрахователния пазар“

Позитивна динамика и устойчив ръст - така може да се характеризира развитието на застрахователния пазар у нас. През последните 10 години премийният приход се е увеличил над 2,5 пъти, като през 2023 г. достига 4,4 млрд. лв. при ръст на годишна база от 21 на сто. Позитивният тренд е показател за нарастващото доверие на потребителите и за повишаване на застрахователната култура,  коментира Веселин Ангелов, член на УС на АБЗ и изпълнителен директор на Алианц България, за предаването “Ритъмът на столицата” на БНР-София. Данните за 2023 г. сочат, че премиите в общото застраховане се увеличават с 22,7%, в животозастраховането с 15 на сто, а особено значим е ръстът по линия на здравното застраховане - 50 процента на годишна база.

В същото време, в сравнение с другите европейски страни, нашият застрахователният пазар остава назад, включително и по линия на пазарната структура. Премийният приход по общо застраховане представлява близо 80% от пазара, със силна доминация на автомобилното застраховане. „В по-развитите икономики съотношението е почти обратното, там доминиращо е животозастраховането, тъй като рисковете, свързани с живота и здравето, трябва да са приоритет при застраховането , докато тук остават с малък дял”, коментира Веселин Ангелов.

Все пак е видна позитивна тенденция на добър темп на нарастване в животозастраховането, което е индикатор, че икономиката ни се развива добре. Ангелов отчете, че ръстът в застраховането се дължи на задължителните полици ,като Гражданска отговорност на автомобилистите, както и на застраховките, свързани с кредитиране – имуществени застраховки и животозастраховки.

Веселин Ангелов посочи, че все повече хора сключват доброволно застраховки на дома си. Този нарастващ интерес е провокиран от зачестяващите природни бедствия, на които сме свидетели и от които сме потърпевши. Но оставаме далеч от средноевропейските нива на застрахователно проникване. Застрахованите жилища в България са около 8-10%, докато в съседни държави този дял е значително по-висок – в Румъния е около 20%, в държавите от Централна Европа – 30-50%.

Въпреки, че цената остава водещ фактор при избор на полица, особено при задължителните застраховки, то има все повече клиенти, които проверяват условията и застрахователното покритие и търсят най-адекватните за техните нужди. Застрахователите са много гъвкави по отношение на индивидуалните потребности на своите клиенти, подчерта Ангелов. Те предлагат широка гама продукти и всеки потребител може да намери подходящата за нуждите му застраховка.

 

Начало