Стартира конкурс за детска рисунка за пътна безопасност „Без грешки на пътя“: 21.10-15.11.2024

Конкурсът за тематична детска рисунка под надслов „Без грешки на пътя“ ще се проведе в периода 21 октомври -15 ноември 2024 г. Организатори на инициативата са ГД „Национална полиция“- МВР, Асоциация на българските застрахователи (АБЗ) и Гаранционен фонд (ГФ). С награди – ваучери от книжарница на стойност 100 лв. всеки – ще бъдат отличени 10-те най-добри рисунки.

Чрез конкурса „Без грешки на пътя“ се дава възможност на децата от цялата страна да станат „съавтори“ на едноименния популярен тест за детска пътна безопасност на АБЗ. Те трябва да представят в свои рисунки правилни и съответните им грешни ситуации на пътя. За улеснение, участниците могат да ползват разработено от организаторите описание на възможни  ситуации с посочено правило за безопасно движение и ситуация, при която то не е спазено.

Всички рисунки ще бъдат представени в специално създадена онлайн галерия на сайта на Асоциацията на българските застрахователи. Отличените творби ще получат награди и могат да бъдат използвани в новото издание на образователния тест. Победителите в конкурса ще бъдат определени от жури, в чийто състав влизат представители на ГД „Национална полиция“- МВР, Асоциация на българските застрахователи, Гаранционен фонд и професионалисти от сферата на визуалните изкуства. Те ще бъдат обявени на 22 ноември 2024 г.

С конкурса за детска рисунка организаторите надграждат и доразвиват популярната  инициатива „Без грешки на пътя“, която представлява игра с награди, базирана на образователния онлайн тест на АБЗ по пътна безопасност за деца. Досега с голям успех са проведени три нейни издания, в които се включиха близо 100 000 участници от учебни заведения от цялата страна. Самият тест  е наличен за свободно ползване на сайта на АБЗ и се радва на висок интерес. В теста чрез картинки са представени 10 обичайни ситуации на пътя, като целта е децата да открият дали има „грешка на пътя“ и да посочат каква е тя.  В отговор към всеки въпрос-ситуация има разработена кратка образователна част и се представя вече „вярната“ картинка.

 

ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ПРАКТИЧЕСКИ НАСОКИ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА!

 

ЕТО И НЯКОИ ВАЖНИ ВЪПРОСИ, СВЪРЗАНИ С УСЛОВИЯТА НА ИНИЦИАТИВАТА:

Кой може да участва в конкурса?

     Деца на възраст до 14 години – както индивидуално, така и групово

Какво трябва да направите?

     Изберете една или повече ситуации на пътя, свързана с правило за пътна безопасност! За удобство сме подготвили  списък с такива. Направете по ДВЕ РИСУНКИ за всяка избрана ситуация:

  •      Първата рисунка е „вярната“ - изразява спазването на съответното правило за пътна безопасност
  •      Втората рисунка е „грешната“ – изразява НЕспазване на съответното правило за пътна безопасност

Какъв е срокът на конкурса и как да изпратите рисунките?

    Желаещите да се включат в конкурса трябва да изпратят на своите рисунки в периода 21 октомври – 15 ноември      2024 г. на:

    електронна поща: konkurs@abz.bg

    или

    по пощата на адрес: Асоциация на българските застрахователи, ул. „Гр. Игнатиев“ №2, ет.1, София 1000

Какви са наградите?

   10 награди: 10 ваучера от книжарница на стойност 100 лв. всеки

   Победителите ще бъдат обявени на 22 ноември 2024 г.

 

С конкурса за детска рисунка България се включва в 4-то издание на европейската инициатива „Заедно за безопасността на децата на пътя“, която обединява държавни органи и организации за безопасност на движението по пътищата, застрахователни асоциации и образователни институции от Австрия, България, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

 

ПРАВИЛА НА КОНКУРСА ЗА ДЕТСКИ РИСУНКИ „БЕЗ ГРЕШКИ НА ПЪТЯ“

Начало