Лили Стоянова, директор ЗД Евроинс, за в. Телеграф: „Застраховката Помощ при пътуване в чужбина става все по-търсена“

Застраховката „Помощ при пътуване“, с която се покриват разходи за лечение при остро заболяване и инцидент в чужбина, става все по-търсена, особено след  бума на пътуванията след COVID, коментира от името на АБЗ Лили Стоянова, директор "Продажби - вътрешни пазари", ЗД „Евроинс“, за в. „Телеграф“. Тя поясни, че покритията на този вид застраховка могат да включват рискове като загуба и кражба на багаж при пътуване със самолет, отмяна на полет и други.

По повод конкретен казус, представен от медията, Лили Стоянова посочи, че за да се избегне назначаването на излишни изследвания при здравословен проблем застрахованият трябва да се свърже първо с асистънс компанията на застрахователя, откъдето ще го насочат към подходящо лечебно заведение. “Разбира се, при спешни случаи като инфаркт или катастрофа, при които всяка секунда е от значение за спасяването на човешкия живот, първо се звъни на бърза помощ. След настаняването в болница близките на болния вече трябва да се свържат с асистънс компанията.“, поясни тя.

Лили Стоянова посъветва хората, на които им предстои пътуване да сключат този вид застраховка, дори ако пътуват в рамките на ЕС, където имат същите здравноосигурителна права като у нас. Първо, по линия на европейската здравна карта не знаете какво се покрива от здравната каса в съответната страна, може транспортирането с линейка например да не е включено. И второ, със застраховка получавате 24-часова помощ от асистънс компания, обясни Стоянова.

Цените на застраховката „Помощ при пътуване в чужбина“ са изключително достъпни. Премията по застраховката излиза приблизително по 1 евро на ден за едно сравнително ниско покритие от 5000 евро. Полица за 10-дневно пътуване в Европа с лимит до 10 000 евро излиза 7 евро, а за едноседмично пътуване - 5 евро. Цените за ЕС и Турция са най-ниски, в Сърбия и други държава са с около 10% по-високи. Най-висока е премията за  САЩ и Канада - с 50% отгоре върху стандартната цена. Причината са значително по-високите цени на медицинските услуги там. „За сравнение, ако в ЕС един спешен случай като инфаркт е около 30-35хиляди евро, в Щатите започва от 75 000 долара“, даде пример Стоянова.

Премията зависи също и от възрастта на застрахования . Обикновено застрахователите слагат праг 75-годишна възраст, над която цената на полицата скача двойно. Причината е, че при по-възрастните хора има по-голям здравен риск. Освен това те често имат придружаващи заболявания, което оскъпява лечението.

Най-честите заболявания, които застрахователите покриват при пътуване на българите в чужбина, са стомашните вируси, грипоподобни състояния, навяхвания и счупвания. Разходите се покриват директно от лечебното заведение, а застрахованият не плаща нищо. Някои компании имат и специално COVID покритие, което обаче оскъпява премията. Други застрахователи третират короновируса като останалите акутни заболявания и не искат допълнително пари за неговото покритие.

Начало