ДЗИ: “С колелото до метрото“

ДЗИ осигури на гражданите и гостите на София 546 нови паркоместа за велосипеди, поставени в охранявани зони на софийските метростанции и даващи възможност за сигурно заключване на велосипедите.

Идеята на проекта е да стимулира алтернативните начини на придвижване в градска среда.

ДЗИ вярва, че промяната на транспортните навици на жителите на София би имала ползотворен ефект върху много аспекти на живота в града. София може да бъде модерен, подреден и екологичен град, в който има достатъчно място както за шофьорите, така и за пешеходците, ползвателите на градския транспорт и велосипедистите.

В този контекст, създаването на адекватни алтернативи и развитието на пешеходния, велосипедния и градския транспорт могат да направят града ни по-добро място за живот за всички чрез намаляване на задръстванията и замърсяването на въздуха и превръщането на повече публични пространства в места за хората.

 

Дейности:

-        Проучване на нагласите и необходимостта от осигуряване на велопаркинги. Разговори и срещи с представители на Спаси София;

-        Анализ на данните и изготвяне на проект на велостойки съвместно със специалисти от една от най-динамично развиващите се компании за производство на алуминиеви рамки за велосипеди – българската компания Сайкъл Гетс;

-        Сключване на договор със Сайкъл Гетс за изработка на стойките и финансиране на проекта;

-        Сключване на договор за дарение с Метрополитен и осигуряване на надежден стопанин на стойките;

-        Транспорт и монтаж  на готовите стойки в метростанциите;

 

Резултати: 

След проведено проучване установихме, че в софийското метро липсват удобни стойки, които да позволят безопасно заключване на велосипеди.

Основната ни цел бе да дадем възможност на максимален брой жители и граждани на София да се придвижват в града комбинирайки няколко вида транспорт, за да достигнат до своите дестинации.

Монтирахме общо 67 стойки, които позволяват едновременно заключване на 546 велосипеда. При средно време за ползване от 4 часа, над 2 000 души на ден, биха могли да се възползват от напълно безплатната услуга, осигурена от ДЗИ.

Велосипедът е най-бързото превозно средство в натоварен град, а неговата лекота и компактност са находка за крадците. Необходимо бе да осигурим сигурност на собствениците. Така се роди идеята за формата, която дава  възможност всички части на велосипеда да бъдат закрепени. С други думи освен красив, дизайнът на стойките е и изключително иновативен – благодарение на българската компания Сайкъл Гетс разработените от тях стойки позволяват захващане на велосипедите на 3 различни места (за разлика от стандартното ниско захващане на най-масовите стойки).

Стойките са монтирани в зоните с видео наблюдение, удобни са за ползване и правят обществения превоз по-достъпен. Вярваме, че благодарене на тях зависимостта от автомобилите да бъде намалена и много хора ще слязат от автомобилите си и ще  предпочетат по-екологичния и евтин транспорт.

 

Вижте повече за проекта в прикачения документ в pdf формат!

 

Начало