Дженерали Застраховане: Инициатива The Human Safety Net България с програма “Да дадем път на услугите за ранно детско развитие в България”

Инициативата на Група Generali The Human Safety Net стартира в България през 2020 г. Нейната цел е да подкрепя хора в неравностойно положение. Тя е основана на идеята, че хора помагат на хора и това може да доведе до устойчива промяна, като създаде позитивен ефект. The Human Safety Net е инициатива, вдъхновена от идеята за „верижна помощ“, при която онези, които са подкрепени, могат един ден да помогнат на други хора, създавайки верига от положителни промени.

В България Дженерали Застраховане АД работи по инициативата с Фондация “За Нашите Деца”. Заедно с тях развиваме програмата “Да дадем път на услугите за ранно детско развитие в България”. Тя е насочена към деца до 7-годишна възраст и техните семейства, които живеят в уязвима среда.

 

Обобщено основните цели на проекта са: 

- Разработване и разширяване на програмите за ранно детско развитие с акцент върху интервенциите за укрепване на семейството;

- Изграждане на база за подкрепа за финансиране на програмите за ранно детско развитие в България в по-голям мащаб;

- Увеличаване на капацитета на организацията за предоставяне на висококачествени програми и услуги за ранно детско развитие.

 

Задачи:

Заедно с Фондация “За Нашите Деца” работим за това деца с трудности в развитието и такива в неравностойно положение да получат достъп до ключови за развитието им медицински и социални услуги.

В центровете на фондацията в София и Пловдив експерти в различни области работят ежедневно с деца и семейства, за да им помогнат, консултират и обучават как да формират по-стабилна семейна среда и да изградят предпоставки за по-добро бъдеще за децата.

Това включва дейности, като:

-        Ранна детска интервенция;

-        Психологическа подкрепа;

-        Рехабилитация и кинезитерапия;

-        Музико- и арт-терапия;

-        Социализиращи дейности.

Дейностите включват и осигуряването на подкрепа за родители, като:

-        Консултации със специалисти с цел да се предотврати изоставянето на деца;

-        Работа и подкрепа от специалисти за родители, които се учат как да се грижат за деца в неравностойно положение.

 

Дейности по проекта

През 2021 г. Фондация “За Нашите Деца”, с подкрепата на Дженерали Застраховане и The Human Safety Net България, предостави редица дейности, насочени към трите целеви групи – деца, родители и специалисти. Те включват:

 

Дейности, насочени към деца:

-        Ранна детска интервенция за стимулиране на развитието на деца с проблеми в развитието;

-        Психологическа подкрепа за деца с проблеми в емоционалното и социалното развитие;

-        Рехабилитация и кинезитерапия за деца с проблеми в двигателното развитие;

-        Музико- и арт-терапия;

-        Игрова терапия;

-        Социализиращи дейности за деца в алтернативна грижа.

Дейности, насочени към родители:

-        Индивидуални и групови обучения и консултиране за повишаване на родителския капацитет и за позитивно родителстване;

-        Обучения за придобиване на умения за първи грижи за новороденото;

-        Обучения на кандидат-осиновители;

-        Групи за взаимопомощ;

-        Консултиране и подкрепа за достъп до образователни, здравни и социални услуги;

-        Работа на терен в общността за повишаване на информираността на семействата за услуги и възможности за подкрепа;

-        Спешна семейна подкрепа с храни и медикаменти.

Дейности, насочени към специалисти:

-        Съдействие за извършване на мултидисциплинарна оценка на нуждите на детето и семейството;

-        Обучения за придобиване на умения за работа с деца с увреждания и деца в риск от бедност или социално изключване;

-        Развитие на професионалните умения чрез анализ на случаи от практиката;

-        Групи за взаимна подкрепа на специалистите.

 

През 2021 г. Дженерали Застраховане АД организира различни инициативи за набиране на средства. Всички дарения, събрани по време на тях, бяха насочени към “Фондация за Нашите Деца”.

 

Инициативите включват:

-        Глобално предизвикателство за набиране на средства THSN – Дженерали Застраховане АД и The Human Safety Net България се включиха в кампанията Глобалното предизвикателство за набиране на средства на The Human Safety Net. Тя се проведе във всички 23 пазара в мрежата на инициативата. У нас беше организиран Благотворителен тенистурнир в София. Специален гост беше олимпийският медалист Йордан Йовчев. Главният изпълнителен директор на Дженерали Застраховане АД г-н Николай Станчев също се включи в състезанието.

Индивидуални предизвикателства – колегите от Дженерали Застраховане създадоха редица индивидуални предизвикателства в рамките на кампанията. Изпълнителните директори на дружеството също участваха със свои такива. Г-жа Жанета Джамбазка организира поход в планината, а г-н Радослав Димитров – един месец с тротинетка вместо с автомобил на работа.

Общо събраните дарения в рамките на кампанията бяха в размер на 10 200 лв.

-        Великденски благотворителен базар – служителите на Дженерали Застраховане АД участваха в благотворителен базар за Великден през 2021 г. На него освен изрисувани яйца, козунаци и други кулинарни изкушения, които бяха приготвени от служителите, имаше рисунки и картички, изработени от децата, на които помагаме. Всеки служител имаше възможност да закупи това, което си хареса от базара, като остави дарение в специално предназначената за целта кутия.

Събраната от даренията сума възлиза на 822 лв.

-        Благотворително събитие в Британското посолство – Дженерали Застраховане АД и The Human Safety Net взеха участие в благотворително събитие, организирано в Британското посолство през 2021 г. На събитието над 30 представители на социално-отговорния бизнес в България участваха в благотворителен търг, на който бяха разиграни интересни и нестандартни предмети. Сред тях бяха колекция исторически книги, дарени от Министерството на културата, светеща икона „Св. Георги“ от Ставри Калинов, дарена от Министерството на външните работи, както и преживявания, като тренировка с Йордан Йовчев, работилница за италиански сладолед и картини, дарени от млади художници.

Събраните дарения бяха в размер на 13 392 лв.

-        Коледна кампания - служителите на Дженерали Застраховане АД участваха в кампанията за закупуване на коледни подаръци по инициативата The Human Safety Net България. 123 деца, живеещи в затруднено положение, получиха подаръци.

 

Резултати:

През 2021 г. от Дженерали Застраховане АД и The Human Safety Net:

-        Насочихме дарения в размер на 199 509 лв. към партньорите ни от Фондация “За Нашите Деца”. От тях над 197 000 лв. бяха годишно корпоративно дарение от The Human Safety Net, 40 000 лв. бяха годишно корпоративно дарение от Дженерали Застраховане АД и над 3000 лв. бяха индивидуални месечни дарения от служители на Дженерали Застраховане АД;

-        Чрез тези 199 509 лв. успяхме да подкрепим 915 семейства;

-        Достигнахме до повече и различни групи уязвими деца;

-        181 деца получиха достъп до дейности за развитие и рехабилитация – със 104 повече в сравнение с 2020 г.;

-        Помогнахме за разширяването на услугите, които фондацията предоставя в Комплексите за ранно детско развитие в София и Пловдив;

-        Подкрепихме разширяването на обхвата на предоставяните от фондацията мобилни социални услуги в област Пловдив;

-       Допринесохме за това 118 семейства да преминат през програми за обучение на кандидат-осиновители.

 

Вижте повече за проекта в прикачения документ в pdf формат!

 

Начало