АБЗ взе участие в ХХІІ-то издание образователната програма за ученици „Небанковият финансов сектор в България“ на КФН

Образователната инициатива се организира ежегодно от Комисията за финансов надзор (КФН), в партньорство с фондация „Атанас Буров“ и Министерство на образованието и науката (МОН). Настоящото ХХІІ-то издание на програмата „Небанковият финансов сектор в България“ се проведе от 9 до 13 септември 2024 г., като в него се включиха ученици от 12 профилирани гимназии от цялата страна.

Асоциацията на българските застрахователи традиционно подкрепя тази доказала полезността си образователна инициатива, а тази година беше домакин на панела за застраховане, който се проведе на 10 септември. Нина Колчакова, генерален секретар на АБЗ, се срещна с учениците и ги запозна със същността на застраховането, възникването и развитието му през вековете, с функциите на застрахователния пазар, с видовете застраховане и основните застрахователни продукти и актуалното пазарно развитие. С особен интерес учениците се включиха в обсъждането на реални казуси от застрахователната практика.

Като част от практическото им обучение на следващия ден учениците посетиха ДЗИ и се запознаха с дейността на застрахователното дружество.

В образователната програма за ученици „Небанковият финансов сектор в България“ на КФН бяха застъпени редица водещи теми от небанковия финансов сектор – тристълбовият модел на пенсионното осигуряване, развитието на осигурителния пазар в България, видовете застраховки, финансовите инструменти на капиталовия пазар, търговията на Българската фондова борса (БФБ), „зелената сделка“, наближилото стартиране на новите европейски регламенти – Европейски регламент за дигитална оперативна устойчивост (DORA) и Европейски регламент за пазарите на криптоактиви (MiCA), принципите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за корпоративно управление и защитата на потребителите.

Начало