АБЗ участва в поредното 4-то издание на европейската инициатива „Заедно за безопасността на децата на пътя: Централна и Източна Европа“

През септември 2024 г. безопасността на децата е на преден план: Няколко европейски държави обединяват усилията си в кампания за поставяне на знак за детска безопасност в Централна Европа. Общата цел е ясна: С обединените усилия многобройните действия са насочени към повишаване на безопасността на децата, като се акцентира върху безопасността по пътищата и превенцията на произшествията.

Поведението на децата на пътя не може да се сравнява с това на възрастните: те възприемат заобикалящата ги среда по различен начин, по-бързо и по-често се разсейват. Това ги прави особено уязвими. Децата се нуждаят от възможно най-голяма защита и подкрепа, за да живеят спокойно и в безопасност. Но въпреки всички усилия, всеки ден се случват сериозни инциденти с деца.

Затова застрахователната индустрия, организациите за безопасност на движението по пътищата, публични власто и образователни институции от Австрия, България, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения се обединиха усилията си и поставят на фокус безопасността на децата на пътя.

Провеждана за четвърти път, съвместната инициатива има за цел да привлече вниманието към факта, че всеки един от нас има изключително важна роля в грижата за децата като участници в движението и за повишаване на безопасността по пътищата. С кампании, образователни игри и други демонстрации  се цели да се предостави на децата полезна помощ за разпознаване на опасностите и правилно поведение.

Във всяка държава се планира провеждането разнообразни видове активности, които варират от обучения под формата на игра до онлайн викторини и кампании в социалните мрежи. Целта е децата да бъдат стимулирани да спазват правилата за безопасност, да се научат да разпознават и избягват опасностите на пътя и да се обърне внимание на факта, че всеки от нас има изключително важна роля в грижите и опазването на нашите деца.

Ето част от дейностите на партньорите в инициативата „Заедно за безопасността на децата на пътя: Централна и Източна Европа“

 

Кампания в България: Конкурс за детска рисунка „Без грешки на пътя“, октомври 2024

Асоциацията на българските застрахователи в партньорство с Гаранционния фонд, Министерство на вътрешните работи  ще проведе през м. октомври конкурс за детска рисунка „Без грешки на пътя“. В рамките на тази инициатива деца от цялата ще могат да представят свои рисунки на правилни и съответно грешни ситации на пътя и така да станат „съавтори“ на придобилия широка популярност онлайн тест за детска пътна безопасност „Без грешки на пътя“. Отличените рисунки ще бъдат използвани в новото издание на образователния тест.

Кампания в Австрия: Безопасен път до училище      

Австрийският съвет за пътна безопасност се включва с кампания в сътрудничество с австрийската полиция и съвети за безопасен път до училище и напомня на участниците в движението по пътищата за засиленото присъствие на ученици.

Кампания в Унгария: По-безопасни улици за велосипедисти и пешеходци             

В своята ежегодно организирана национална Седмица на безопасността през септември MABISZ - Асоциацията на унгарските застрахователи - и унгарската полиция (ORFK OBB) работят съвместно за подобряване на безопасността на движението за деца. Тази година програмите се фокусират върху произшествията с участието на велосипедисти и пешеходци. Освен това стартира специална игра за младите хора, свързана със застраховането, на място.

Кампания в Полша: Превенция на разсейването на пътя и опасностите от алкохола              

Полша се включва с образователна кампания. В публикации в социалните медии на децата се напомнят правилата за безопасно шофиране вкъщи, например да не използват телефоните си, когато пресичат платната. Освен това, съвместно с полицията, ще стартира зимна кампания „Аз карам безопасен автомобил“, включваща проверка на техническото състояние на автомобилите. Участниците в движението по пътищата се обучават за принципите на безопасното шофиране. Като част от кампанията Полша има за цел също така да обучи младите шофьори и децата за опасностите от шофиране под въздействието на алкохол.

Кампания на Румъния: Обучение по пътна безопасност и поставяне на предпазни колани              

Кампанията включва игри и практически занимания, в които децата могат да се научат на безопасно пресичане на улицата и безопасно поведение около превозните средства. В интерактивни образователни презентации експерти по пътна безопасност и представители на пътната полиция в Букурещ предоставят важна информация за правилата за движение и предпазните мерки за безопасност в ежедневния трафик. В интерактивни демонстрации се подчертава значението на носенето на предпазен колан, като се използва симулатор за челен удар; в рамките на кампанията се предоставят допълнителна информация и обучения за родители и бъдещи родители относно използването на столчета за кола.

Кампания в Словакия: Безопасност на скутерите и велосипедите  

Целта на Словашката застрахователна асоциация (SLASPO) е да организира превантивно събитие за ученици в началното училище за деца на възраст между 8 и 10 години. В сътрудничество с полицейското управление на Словакия на 9 и 10 септември стартира кампания. Избрани училища и градски офиси бяха поканени да получат образование за движението по транспортните площадки с практически подход и възможност да приложат знанията, като карат собствените си скутери и велосипеди на площадката.

Кампания в Словения: Безопасен път до училище и значението на видимостта    

Словения се включва в превантивна кампания заедно със словенската полиция. Инициативата включва придружаване на децата до училище, разпространение на 20 000 светлоотразителни елемента - особено за първокласниците - както и повишаване на осведомеността с плакати и публикации. През октомври ще бъде осъществена националната кампания „Бъди видим, бъди внимателен“ като част от превантивната работа за пешеходците - и по-специално за децата - да бъдат по-видими, безопасни и предпазливи в пътното движение

 

Партньори в инициативата „Заедно за безопасността на децата на пътя: Централна и Източна Европа“ са:

 

AT

KFV (Austrian Road Safety Board)

www.kfv.at/

AT

VVO (Austrian Insurance Association)

www.vvo.at

BG

SARS (Bulgarian State Agency Road Safety)

www.sars.gov.bg

BG

ABI (Association of Bulgarian Insurers)

www.abz.bg

BG

The Guarantee Fund

http://guaranteefund.org

HU

MABISZ - Association of the Hungarian Insurance Companies and more than two dozen partners, among others the National Police Headquarters, Hungarian Red Cross, Road Safety Research Centre, Institute for Transport Sciences - KTI and several ministries. More information in Hungarian: https://mabisz.hu/biztonsaghete/

 

www.mabisz.hu

PL

PIU (Polish Chamber of Insurance)

www.piu.org.pl

RO

UNSAR  (National Association of Insurance and Reinsurance Companies in Romania)

www.unsar.ro

SLO

 

SIA (Slovenian Insurance Association)

www.zav-zdruzenje.si

SLO

AVP RS (Slovenian Traffic Safety Agency)

www.avp-rs.si

SK

SLASPO (Slovak Insurance Association)

www.slaspo.sk

 

 

 

Начало