АБЗ се включи в конференцията „Пазарни и извънпазарни системни предизвикателства пред застраховането и осигуряването – теория, практика, проблеми и решения“ в СА „Димитър А. Ценов“ – Свищов

На 11-12 октомври се състоя Национална научно-практическа конференция „Пазарни и извънпазарни системни предизвикателства пред застраховането и осигуряването – теория, практика, проблеми и решения“ в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов.  Тя се проведе в рамките на създадения „Алианс по Застраховане и Социално дело” между учебното заведение, Асоциация на българските застрахователи (АБЗ), Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), Гаранционен фонд (ГФ), Асоциация на застрахователните брокери в България (АЗББ) и с подкрепата на Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски.  АБЗ е съорганизатор на научния форум, а нейни представители представиха свои доклади пред аудиторията.

Доц. д-р Румен Ерусалимов, декан на факултет „Финанси “ на СА и член на УС на АБЗ, откри конференцията с думите: „Удовлетворени сме, че традицията за провеждане на научно-практически форуми е жива, защото те са естествено средище за обмяна на идеи,  обсъждане на проблеми и очертаване на визия за бъдещето на застраховането и осигуряването“.

Нина Колчакова, генерален секретар на АБЗ, поздрави организаторите и участниците от името на ръководството на сдружението и посочи, че форумът е поредният пример за стойността, която създава СА „Д.А. Ценов“ в полето на академичната мисъл и в практическите аспекти на застрахователната и осигурителната дейност. АБЗ е стабилен и естествен партньор на учебното заведение, а сътрудничеството ще продължи да разгръща своя потенциал и да се обогатява с  нови смислени инициативи.

 

Пленарен доклад на тема „Икономическият отпечатък на застраховането в България: предизвикателства и възможности за развитие“ изнесе Веселин Ангелов, член на УС на АБЗ. Той коментира, че застрахователният сектор трябва да се адаптира към новите реалности, включително климатичните промени и бързата дигитализация, които изискват иновации и новаторски решения. Инвестирането в нови технологии и методи за управление на риска е от съществено значение за подобряване на ефективността и намаляване на разходите. Ключов фактор за повишаване на застрахователното проникване е подобряване на застрахователната грамотност сред населението. Фокусът върху устойчивостта е друг ключов аспект за бъдещото развитие на сектора. Чрез интегриране на екологични и социални принципи в своите бизнес модели, застрахователите ще могат да отговорят на нарастващите очаквания от страна на потребителите и регулаторите. Според Веселин Ангелов успехът на застрахователния сектор в България ще зависи от способността му да се адаптира и иновации, както и от активното участие в образованието и устойчивото развитие.  

Доц. д-р Румен Ерусалимов изнесе свои доклади на научната конференция. Той представи данни и изводи относно развитието на застраховането „Каско на МПС“ след отстъпване на лидерската позиция на застраховка на българския застрахователен пазар. Другата му научна разработка бе посветена на темата за комбинираните застраховки като възможност за повишаване обхвата на застраховките.

С богатата програма, задълбочени доклади и оживени дискусии Националната научно-практическа конференция „Пазарни и извънпазарни системни предизвикателства пред застраховането и осигуряването – теория, практика, проблеми и решения“ в СА „Димитър А. Ценов“ – Свищов  показа необходимостта и ползите от подобни форуми за академичните среди и бизнеса.

Начало